ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Προωθώντας την Παιδεία για τα Μέσα - Σύγχρονες προσεγγίσεις στην παιδαγωγική

Η Διαδικτυακή Ημερίδα επιδιώκει να ενημερώσει την εκπαιδευτική κοινότητα για τις εξελίξεις και πρακτικές σε θέματα που αφορούν στην Παιδεία για τα Μέσα και ιδιαίτερα την ενσωμάτωση των νέων μέσων στη διδασκαλία και μάθηση. Για τον σκοπό αυτό έχουν προσκληθεί διακεκριμένες ομιλήτριες από το εξωτερικό, οι οποίες θα παρουσιάσουν το παράδειγμα της Φιλανδίας, ως μιας χώρας που καταγράφει σημαντική πρόοδο στο θέμα (1η σε κατάταξη ανάμεσα σε 41 χώρες της Ευρώπης, Media Literacy Index 2022), τον ρόλο της Παιδείας για τα Μέσα στη σύγχρονη εποχή μέσα από την πολυετή δράση του Center for Media Literacy που εδράζεται στις ΗΠΑ, καθώς και μια χαρτογράφηση του τοπίου στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση και τα βήματα προς το μέλλον μέσα από την εμπειρογνωμοσύνη του Media & Learning Association, το οποίο εδράζεται στο Βέλγιο.

Ψηφιακή Εκπαίδευση: Εξελίξεις και Παιδαγωγικές Πρακτικές

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτου Κύπρου, στο πλαίσιο των δράσεων του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, διοργάνωσε Ημερίδα με τίτλο «Ψηφιακή Εκπαίδευση: Εξελίξεις και Παιδαγωγικές Πρακτικές», την Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023, από τις 08:00 μέχρι τις 15:00, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία. Η Ημερίδα επιδίωκε να ενημερώσει την εκπαιδευτική κοινότητα για τις εξελίξεις και πρακτικές σε θέματα που αφορούν στην ψηφιακή εκπαίδευση και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία και μάθηση. Για τον σκοπό αυτό, στην Ημερίδα παρουσιάστηκε το παράδειγμα της Εσθονίας, ως εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο καταγράφει σημαντική πρόοδο στον τομέα της ψηφιακής εκπαίδευσης, εξελίξεις και προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, καλές πρακτικές που υλοποιούνται από σχολεία, εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες στο πλαίσιο των Προγραμμάτων και Δράσεων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, καθώς και εργαστήρια.

Ψηφιακή Εκπαίδευση: Δεδομένα και Προκλήσεις

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο των δράσεων του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας,  διοργάνωσε Ημερίδα με τίτλο «Ψηφιακή εκπαίδευση – Δεδομένα και προκλήσεις». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τρίτη, 31 Μαΐου 2022, από τις 16:00 μέχρι τις 19:00 και απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Στόχος της Ημερίδας ήταν η παρουσίαση θεματικών που αφορούν στην ανάπτυξη της ψηφιακής ικανότητας στην εκπαίδευση, τις αναδυόμενες τεχνολογίες, την παιδεία για τα μέσα και την ασφαλή, δημιουργική και υπεύθυνη αξιοποίηση του διαδικτύου, μέσα από εισηγήσεις ομιλητών και ομιλητριών από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Η Καλλιέργεια της Ψηφιακής Πολιτότητας μέσω της Παιδείας για τα Μέσα

Η Διημερίδα είχε ως στόχο να προάγει τη συζήτηση για τη σημαντικότητα της ανάπτυξης της Παιδείας για τα Μέσα, τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε μαθητές και μαθήτριες, προσεγγίζοντας το θέμα μέσα από τη διάσταση της ψηφιακής πολιτότητας. Απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, φοιτητές/φοιτήτριες, ερευνητές/ερευνήτριες και σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να κατανοήσουν θέματα που άπτονται της επίδρασης των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων στην εκπαίδευση και της διαμόρφωσης ψηφιακά εγγράμματων πολιτών.

Ψηφιακή εκπαίδευση – Δεδομένα και Προκλήσεις

Στόχος της Ημερίδας είναι η παρουσίαση θεματικών που αφορούν στην ανάπτυξη της ψηφιακής ικανότητας στην εκπαίδευση, τις αναδυόμενες τεχνολογίες, την παιδεία για τα μέσα και την ασφαλή, δημιουργική και υπεύθυνη αξιοποίηση του διαδικτύου, μέσα από εισηγήσεις ομιλητών και ομιλητριών από την Κύπρο και το εξωτερικό.

elGreek