ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Διαγωνισμός Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού    “Καν’ το ν’ ακουστεί 2024” – Η δύναμη της φιλίας 
Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Ο Διαγωνισμός φέτος πραγματεύεται την αξία της φιλίας, η οποία από τα πρώτα βήματα της ζωής μας αποτελεί παράγοντα ευζωίας. Ανοίγοντας τα φτερά μας έξω από το οικογενειακό προστατευμένο περιβάλλον, από πολύ μικρή ηλικία, αναζητούμε την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Υπάρχει μια διαρκής αναζήτηση των μοναδικών για εμάς φίλων, που εμπνέουν εμπιστοσύνη και βρίσκονται σε κάθε έκφανση της ζωής μας, ευχάριστη ή δυσάρεστη. Οι φίλοι και οι φίλες που ενθαρρύνουν, συζητούν, υποστηρίζουν, εμπνέουν, παρακινούν για την εξέλιξή μας και που μεταξύ μας υπάρχει μια αληθινή, δοτική και ειλικρινής σχέση. Τα Άλλα σημαντικά άτομα στη ζωή μας, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τη γνήσια και αυθεντική έκφραση της ανιδιοτελούς αγάπης.

Το αγαθό της φιλίας έχει αποτυπωθεί ποικιλοτρόπως στην ποίηση, τη λογοτεχνία, τη μουσική και σε άλλες μορφές τέχνης, καθώς και στη φιλοσοφία. Η φιλία εμπνέει, γιατί διαδραματίζει έναν σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας, τόσο στην προσωπική όσο και την επαγγελματική. Βοηθά στην επικοινωνία και τη συνεργασία, στην επίλυση προβλημάτων, στη δημιουργία υγιών κοινωνικών σχέσεων και γενικά αναπτύσσει την προσωπικότητά μας και διαμορφώνει την ποιότητα ζωής μας. Αναμφισβήτητα, η φιλία αποτελεί παράγοντα αρμονίας στις οικογενειακές μας σχέσεις, στις σχέσεις μας με την ευρύτερη κοινωνία και με όλους τους λαούς του κόσμου και γενικά στις σχέσεις μας με κάθε μορφή ύπαρξης. Σε όποια εθνικότητα κι αν ανήκουμε, όποια γλώσσα κι αν μιλάμε, αναζητούμε πάντα τη φιλία.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να εκφράσουν τις σκέψεις, τις εμπειρίες, τα συναισθήματα και τις προσδοκίες τους για τη φιλία, δημιουργώντας τα δικά τους ραδιοφωνικά μηνύματα και τραγούδια.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Διαγωνισμό περιλαμβάνονται   https://contest.europeanschoolradio.eu/ 7

Διαγωνισμός Παραγωγής Βίντεο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο 
Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2024

Η παραγωγή βίντεο στοχεύει στη δόμηση γνώσης και στη διαμόρφωση στάσεων που αφορούν στην υπεύθυνη, δημιουργική και ασφαλή αξιοποίηση του Διαδικτύου. Συγκεκριμένα, με τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, οι μαθητές και οι μαθήτριες διερευνούν, διαμορφώνουν άποψη, συνθέτουν μηνύματα και πληροφορούν άλλα παιδιά και ενήλικες μέσα από μια δημιουργική και ευχάριστη διαδικασία, συντελώντας στην αποτελεσματική μάθηση για το θέμα. Ο διαγωνισμός στοχεύει, παράλληλα, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών, σχετικά με την Παιδεία για τα Μέσα, συμπεριλαμβανομένων οριζόντιων δεξιοτήτων, όπως δεξιότητες αυτόνομης μάθησης, επικοινωνίας, συνεργασίας, ψηφιακού γραμματισμού, δημιουργικότητας και καινοτομίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Διαγωνισμό περιλαμβάνονται https://internetsafety.pi.ac.cy/competitions/video-2023-2024/

Ημερίδα Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
Προωθώντας την Παιδεία για τα Μέσα: Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Παιδαγωγική
Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023

Η Διαδικτυακή Ημερίδα επιδιώκει να ενημερώσει την εκπαιδευτική κοινότητα για τις εξελίξεις και πρακτικές σε θέματα που αφορούν στην Παιδεία για τα Μέσα και ιδιαίτερα την ενσωμάτωση των νέων μέσων στη διδασκαλία και μάθηση. Για τον σκοπό αυτό έχουν προσκληθεί διακεκριμένες ομιλήτριες από το εξωτερικό, οι οποίες θα παρουσιάσουν το παράδειγμα της Φιλανδίας, ως μιας χώρας που καταγράφει σημαντική πρόοδο στο θέμα (1η σε κατάταξη ανάμεσα σε 41 χώρες της Ευρώπης, Media Literacy Index 2022), τον ρόλο της Παιδείας για τα Μέσα στη σύγχρονη εποχή μέσα από την πολυετή δράση του Center for Media Literacy που εδράζεται στις ΗΠΑ, καθώς και μια χαρτογράφηση του τοπίου στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση και τα βήματα προς το μέλλον μέσα από την εμπειρογνωμοσύνη του Media & Learning Association, το οποίο εδράζεται στο Βέλγιο. 

Περισσότερες πληροφορίες για την Ημερίδα περιλαμβάνονται  https://medialiteracy.pi.ac.cy/events/medialiteracy2023/

Ημερίδα Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
Ψηφιακή Εκπαίδευση: Εξελίξεις και Παιδαγωγικές Πρακτικές
Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτου Κύπρου, στο πλαίσιο των δράσεων του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο «Ψηφιακή Εκπαίδευση: Εξελίξεις και Παιδαγωγικές Πρακτικές», την Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023, από τις 08:00 μέχρι τις 15:00, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία. Η Ημερίδα επιδιώκει να ενημερώσει την εκπαιδευτική κοινότητα για τις εξελίξεις και πρακτικές σε θέματα που αφορούν στην ψηφιακή εκπαίδευση και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία και μάθηση. Για τον σκοπό αυτό, στη φετινή Ημερίδα θα παρουσιαστούν το παράδειγμα της Εσθονίας, ως εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο καταγράφει σημαντική πρόοδο στον τομέα της ψηφιακής εκπαίδευσης, εξελίξεις και προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, καλές πρακτικές που υλοποιούνται από σχολεία, εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες στο πλαίσιο των Προγραμμάτων και Δράσεων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, καθώς και εργαστήρια.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Ημερίδα περιλαμβάνονται στην
ιστοσελίδα https://www.pi.ac.cy/digitaleducpi2023

elGreek